SAMBAL UDANG GERAGAU

SAMBAL UDANG GERAGAU

Helo2... whats up... dah lame gak aku xmasukkan resepi dalam blog ni... emmm... Kali ni aku masukkan resepi sambal udang geragau.... Idea ni tercetus setelah aku merasai nasi lemak yang very the sedap & the best in town kat area Klang... iaitu NASI LEMAK LIDO...

Resepi ni bukan la resepi yang diperoleh dari tokey NASI LEMAK LIDO tu, tapi resepi yang aku terpikir nak buat la senang citer... sebab aku rase simple je nak buat benda ni... hehehe~


BAHAN-BAHAN :

Bawang Holland (besar)
Bawang merah (besar)
Udang geragau
Cili Boh

Garam
Gula
Asam jawa
Minyak masak

*bahan2 yang diwarnakan merah diatas perlu dikisar...

+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+

CARA-CARA MEMBUATNYA

Bahan utama seperti tajuk resepi adalah udang geragau...

Bahan yang perlu dikisarkan...

Bahan-bahan yang memainkan peranan dalam perasa masakan...

Bawang Holland dan bawang merah dihiris halus... kalau xhiris atau dihiris kasar pun xpe sebabnye nanti kita akan kisar jugak...

Kedua-dua bawang sedia untuk dikisar...

Rupa keadaan bawang yg telah dikisar....

Udang geragau pulak yang perlu dikisar....

Rupa keadaan udang geragau setelah dikisar....

Minyak masak dimasukkan ke dalam kuali, lalu api dinyalakan untuk memanaskan kuali....

Minyak masak yg kelihatan panas dan sedia untuk dimasukkan bahan masakan...

Bawang yang telah dikisar dimasukkan dulu ke dalam kuali yang sedang panasssss....
[AWAS..!!! BERHATI-HATI KETIKA MEMASUKKAN BAHAN KE DALAM KUALI YANG MENGANDUNGI MINYAK PANAS KERANA IANYA AKAN MUDAH TERPERCIK]

Bahan yg dimasukkan tadi terus dikacau....

Dibiarkan sebentar sehingga bau bawang itu mula menusuk ke hidung... hehehe~

Ini adalah cili boh ye tuan2 dan puan2.....

Lalu cili boh itu pun dimasukkan ke dalam kuali....

Dan dikacau sehingga sebati.....

Air asam jawa pula akan dimasukkan... jgn masukkan sekali ye bijik2 asam jawa ni.. hehehe~

Lalu kuali pun dikacau lagi....

Dan sedikit garam pula bersiap sedia untuk dimasukkan ke dalam kuali....

Dan diikuti gula pula yang akan dimasukkan ke dalam kuali.....

Dan kuali pun dikacau...

Setelah itu, bahan yang menjadi tajuk utama kita iaitu Udang Geragau pula dimasukkan ke dalam kuali.....

Dan dikacau... [kacau lagiii....]

Sehingga menjadi sebati macam dalam ganbar.....

Kemudian bahan masakan dibiar dan ditutup kerana setiap cili boh harus dibiarkan sehingga betul2 masak.... kalau x masak betul2, alamatnye mmg sakit perut la nanti... x pun ia akan cepat basi...

Setelah dibiar lebih kurang dalam 15 minit, penutup pun dibuka....

Dan setiap masakan harus dirasa dengan menggunakan sudu terlebih dahulu untuk memastikan ianya secukup rasa... [pastikan masakan ade rase pedas2 manis sikit]

Setelah rasenya betul2 MANTAP... TIP TOP... maka masakan sambal udang geragau ni pun sedia untuk dihidang... paling sedap ngan nasik lemak kukus...

2 069 comments:

AidanHime said...

ade pk nak jd chef ke?

::~jAy DaMiEn~:: said...

huhuhu~ biase jer ni... ader byk lagi resepi dalam blog ni... kalau rajin, sile2 la explore lagi...

sincerely,
✿~jAy DaMiEn~✿

Post a Comment

Video Gallery

.