"RENDANG LAMB PETAI"

RENDANG 'LAMB' PETAI


Sempena bulan Ramadhan yang mulia ini, aku nak berkongsi resipi aku ngan korang semua, sebabnye kalau nak kongsi juadah tu tak dapat la aku nak menghantarnye... hehehe... jadi pepandai korang la mencuba resipi aku ni..


BAHAN-BAHAN :



Bawang besar

Bawang merah
Bawang putih
Halia
Kunyit
Lengkuas
Serai
Cili boh
Santan

Daging 'lamb'
Garam
Gula
Daun kunyit
Petai

*bahan2 yang diwarnakan merah diatas perlu dikisar sekali...

**********
CARA-CARA MEMBUATNYA
Daging 'lamb' dibasuh terlebih dahulu

Daging 'lamb' dihiris halus-halus

Bahan-bahan yang telah dikisar sekali tadi

Cili giling yang telah dikisar menjadi cili boh

Daging yang telah dihiris dimasukkan ke dalam kuali

Bahan2 yang dikisar dan cili boh dimasukkan ke dalam kuali

Kemudian, santan pula dimasukkan ke dalam kuali

Kesemuanya dikacau di dalam kuali

Api dapur mula dihidupkan

Masukkan sedikit garam secukup rasa

Masukkan sedikit gula secukup rasa

Masakan tadi perlu sentiasa dikacau

Dikacau sehingga kuahnya hampir kering

Masakan tadi ditutup dengan tudung periuk

Daun kunyit, perlu dimasukkan apabila kuah telah kering

PETAI...!!!! Sama juga perlu dimasukkan apabila kuah telah kering
Antara feveret aku ni...

Rendang telah kelihatan kering kuahnya

Apabila kuah kering, masukkan daun kunyit yang telah dihiris ke dalam kuali

Kemudian, petai pula dimasukkan

Masakan dikacau lagi

Kemudian masakan ditutup semula untuk menjadikan petai terasa empuk

AKHIRNYA, RENDANG TELAH PUN SEDIA UNTUK DIHIDANG... nyumm.. nyumm..

3 069 comments:

Unknown said...

kelass adik wa sorang ni...sejak bercintan cintun ni pandai masak yek...bagus2 bakal somi soleh...cepat2 tawen dek ooi...hehe

AuraFIza said...

pehh..
pndai msak rupanye..
nih yg berkobar2 nk blaja msak neh..
huhu..

IzreenR said...

sayang...
nanti masak utk i..=p

Post a Comment

Video Gallery

.